În atenția beneficiarilor – fermieri, antreprenori și autorități publice locale din teritoriul GAL DT!
În conformitate cu prevederile Anexei la Ordinul 78/19.03.2020 emis de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind adoptarea măsurilor necesare pentru desfășurarea activităților specifice implementării tehnice si financiare a măsurilor aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 ca urmare a apariției pandemiei COVID-19 publicat pe www.madr.ro, ,, GAL-urile își pot organiza activitatea la domiciliu, conform prevederilor Codului Muncii” .
Astfel, vă informăm că, începând din data de 23.03.2020, pe toată durata stării de urgență, GAL Dealurile Tîrnavelor își organizează activitatea la domiciliu, activitățile de animare prevăzute în teritoriu și care au asociate un grad crescut de răsăpîndire a virusului COVID-19, precum și sesiunile de depunere a proiectelor aferente Submăsurii 19.2 programate a se derula în perioada în care a intervenit starea de urgență, urmând a se reprograma.
Comunicările GAL Dealurile Tîrnavelor se vor realiza prin email și telefonic la adresele/numerele de telefon puse la dispoziție de beneficiari prin intermediul Contractului/deciziei de finanțare sau al diferitelor cereri, solicitându-se totodată și confirmare de primire din partea destinatarilor.
În ceea ce privește verificarea conformității Cererilor de plată la GAL, documentația aferentă DCP se va depune electronic/scanat (cu semnatură digitala) la adresele oficiale de email: office@tarnava-mare.ro (și în .cc dealuriletarnavelor@yahoo.com ) sau se va transmite prin poștă/curier, în format fizic (cu obligația de a ne anunța în prelabil acest lucru, pe email) pe adresa biroului nostru din localitatea Saschiz, strada Principală, nr. 159, județul Mureș. Vă rugăm să aveți în vedere și faptul că, în conformitate cu Anexa la Ordinul 78/19.03.2020, pct. II – ,,Beneficiarii de fonduri europene rambursabile și/sau nerambursabile prin PNDR 2014-2020 își pot reorganiza,restructura sau reprograma activitatea care face obiectul finanțării, motivat de situația generată de urgență, cu respectarea următoarelor cerințe:
1.Notificarea AFIR pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităților ca urmare a necesității adoptării unor măsuri pentru limitatea răspândirii riscului de contaminare sau a perturbării activității ca urmare a situației excepționale (de ex. lipsa forței de muncă din partea contractorilor sau a întârzierilor în furnizarea de echipamente/utilaje, imposibilitatea obținerii documentelor emise de autorități ca urmare a suspendării activității, izolarea la domiciliu, carantina, etc.) cu încadrarea în durata de execuție a contractului.
2.Depunerea spre aprobarea AFIR a unui plan de acțiuni pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităților în scopul prelungirii perioadei de execuție a contractului în mod corespunzător cu perioada necesară pentru punerea în aplicare a planului, dar nu mai mult de 8 luni, cu încadrarea în termenul maxim de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv trimestrul al IV-lea 2023.
3.Pentru reorganizarea/restructurarea/reprogramarea activității, beneficiarii PNDR 2014-2020 au posibilitatea de a:
a) prelungi anumite etape din graficul de implementare
b) reesalona transele de plată și/sau majora numărul maxim de 5 transe de plată
c) solicita prelungirea duratei de execuție a contractului conform prevederilor pct. 2 fără perceperea penalităților de întârziere, prevăzute în contractul de finanțare.”
(…)
Punctul IV, alin. 4:
- ,,La solicitarea motivată de starea de urgență a beneficiarilor măsurilor de sprijin forfetar, se suspendă termenul de 33/57 de luni pentru implementarea planului de afaceri, cu prelungirea acestuia pentru o perioadă corespunzătoare celei în care a acționat suspendarea, fără a depăși perioada maximă de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv trimestrul al IV-lea 2023. “
Punctul IV, alin. 5:
- ,,Activitățile legate de promovarea produselor, prevăzute în Planurile de marketing, aferente sM 16.4 ,,Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” , 16.4a ,,Sprijin pentru cooperarea orizionatală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol” și sM 19.2 cu obiective similare, care au asociate un grad crescut de răspândire a virusului COVID-19, programate a se derula în perioada în care a intervenit starea de urgență, se reprogramează cu posibilitatea prelungirii perioadei în care erau prevăzute a fi realizate.“
De asemenea, la punctul X din Anexa la Ordinul MADR nr. 78/2020 sunt indicate dispozițiile generale aplicabile la AFIR ,,în ceea ce priveste depunerea cererilor de modificări contracte/documentațiilor de avizare a achizițiilor/cererilor de plată de către beneficiarii măsurilor aferente PNDR 2014-2020, care nu au platformă pentru depunerea online” .
Dragi beneficiari,
Citiți cu atenție prevederile Ordinului 78/19.03.2020 , analizați obiectiv și corect stadiul implementării proiectelor dvs./gradul de realizare a cifrei de afaceri (în cazul proiectelor cu sprijin forfetar), fiți responsabili și țineți cont de toți factorii de risc pe durata stării de urgență la nivel național, iar dacă se impune, în funcție de nevoile specifice identificate, faceți demersurile necesare la AFIR pentru reorganizarea, restructurarea, reprogramarea activităților sau ( în cazul în care aceste masuri nu sunt posibile) suspendarea prevederilor contractuale pe durata stării de urgență, astfel încât – după ce trece această perioadă de criză- să va puteți relua activitatea normal și să vă îndepliniți indicatorii asumați la contractare.
Vă reamintim că, pentru fiecare proiect finanțat prin intermediul SDL GAL Dealurile Tîrnavelor, a fost desemnat câte un responsabil cu monitorizarea, angajat GAL. Colegii nostri vă stau la dispoziție telefonic și prin email cu toate informațiile necesare.
Sănătate tuturor!
Biroul GAL DT
23 martie 2020