Teritoriul GAL Dealurile Tarnavelor cuprinde comunele:
- Albesti, Apold, Danes, Nades, Saschiz, Vinatori – judetul Mures
- Biertan, Laslea – judetul Sibiu
Asociația Grupul de Acțiune Locală Dealurile Tîrnavelor s-a constituit ca parteneriat public – privat în 2007 în accepțiunea programului LEADER, membrii fondatori dispunând de resurse umane, logistice și expertiză pentru realizarea unei Strategii de Dezvoltare Locală. Până în prezent s-au operat două modificări ale componenței parteneriatului: atât prin renunțarea unora dintre membrii care, fie nu mai aveau activitate, fie și-au schimbat statutul juridic, cât și prin cooptarea de noi membrii care și-au manifestat dorința și interesul de a sprijini dezvoltarea socio-economică și culturală a zonei.
Parteneriatul cuprinde la ora actuală 47 de membri, din care:
Asociația GAL Dealurile Tîrnavelor își desfășoară activitatea în baza prevederilor Statutului și a unui Regulament de Organizare și Funcționare aprobat prin Hotărâre AGA. Organele de conducere sunt Adunarea Generală a Asociaților (din care fac parte toți cei 47 de membrii) și Consiliul Director (format din 7 membri, din care trei reprezintă, prin personal de execuție, comunele membre în GAL DT). Forul decizional privind proiectele selectate pentru finanțare prin intermediul Strategiei de dezvoltare locală – LEADER este Comitetul de Selecție, format din 11 membrii.
Cultura minorităților etnice din teritoriu este reprezentată, în cadrul parteneriatului, de către Forumul Democrat al Germanilor Sighișoara și de Asociația culturală Vânători – Hejasfalvi Kulturalis Egyesulet, însă parteneriatul cuprinde și alte organizații ai căror reprezentanți legali sunt etnici germani și maghiari (minorități cu tradiție în această zonă), cum sunt: Asociația Agriculturilor Maghiari din România – filiala Albești, Întreprinderea Familială Klusch Frederic, Gherghiceanu Gerda PFA, Fernolend Walther PFA, SC BTA SRL.
O pondere importantă în cadrul parteneriatului o au organizațiile neguvernamentale, cu activitate în domenii diverse:
AGRICULTURA este sector prioritar de dezvoltare a teritoriului, forma asociativă relevantă în acest domeniu fiind Cooperativa Agricolă Fermierul Transilvănean
Sectorul privat este reprezentat în cea mai mare proporție de microîntreprinderi și întreprinderi mici din domenii diverse:
Dintre entitățile enumerate, cele care provin din afara teritoriului LEADER acoperit de GAL DT sunt în număr de șase – o parte sunt membrii fondatori, iar o parte au fost acceptați ulterior în parteneriat de către AGA întrucât, prin expertiza și experiența lor în domeniile în care își desfășoară activitatea, pot contribui la buna implementare a Strategiei de dezvoltare locală: